10 Tips om stoelgang te verbeteren

Ieder mens is anders, dat geldt ook voor de stoelgang. Voor de één is het gebruikelijk dagelijks meerdere keren naar het toilet te gaan, voor de ander kan dit eens in de 2-3 dagen zijn. Zolang je ontlastingspatroon regelmatig is, je geen klachten ervaart, de stoelgang soepel verloopt en de structuur van de ontlasting vast is, speelt frequentie een minder belangrijke rol. Is de frequentie onregelmatig, heb je klachten en verloopt de stoelgang moeizaam en pijnlijk dan is het tijd om actie te ondernemen.

Een vertraagde stoelgang kan verschillende oorzaken hebben, zoals: te weinig bewegelijkheid van de darm, stress, een verkeerd voedingspatroon, een inactieve leefstijl, niet naar het toilet gaan bij aandrang of een obstructie in de darm. Als je regelmatig te maken hebt met verstopping ga dan eens aan de slag met mijn tien tips om stoelgang te verbeteren en kijk wat het voor je doet. De tien tips zijn:

  1. Drink circa 2 liter vocht per dag bij voorkeur warm water met een schijfje verse gember
  2. Eet met aandacht en kauw goed
  3. Eet vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, noten en zaden
  4. Nuttig voldoende gezonde vetten in de vorm van plantaardige oliën, noten, zaden, vette vis
  5. Matig het eten van graan- en zuivelproducten
  6. Maak gebruik van stimulerende kruiden als peper, gember, kurkuma, basilicum, kaneel, knoflook, koriander, mosterd, venkel, rozemarijn, tijm
  7. Zorg dagelijks voor voldoende beweging zoals sporten, fietsen, wandelen, tuinieren, neem wat vaker de trap
  8. Ontspan regelmatig op een dag bijvoorbeeld door 5 minuten gewoon even niets te doen, een wandeling te maken in de buitenlucht, met aandacht te genieten van een kopje thee of koffie, een leuk gesprek met iemand te voeren of een verkwikkende meditatie
  9. Zorg voor een goede nachtrust, rust is van essentieel belang voor een gezonde spijsvertering
  10. Ga bij aandrang direct naar het toilet, houd ontlasting niet op

Verbeteren klachten na een aantal weken dan ben je op de goede weg! Merk je dat klachten aanhouden? Dan is het raadzaam een expert te raadplegen. Ik help je daar graag bij! Neem contact met me op voor meer informatie.