Carrot cake

Ik ben gek op carrot cake! Ik deel dan ook graag dit recept met je, boordevol vezels en op basis van natuurlijke suikers en gezonde vetten. Een echte guilty free pleasure!

Ik vind het altijd een leuke uitdaging een gezonde variant te maken van een cakerecept. Meestal zijn cakerecepten op basis van een koolhydraatrijk graanmeel en bevatten ook nog eens veel suiker. Dat kan veel gezonder! Hoe dan? Door graanmeel te vervangen voor amandelmeel en geraffineerde suikers te vervangen voor de natuurlijk zoete smaak van wortel, dadels en een klein beetje honing. De toegevoegde kruiden zorgen voor extra smaak en de grof gehakte noten voor een goede bite. Enjoy Healthy Food!

Benodigde ingrediënten voor 8 plakken:

  • 3 eieren
  • 150 g amandelmeel
  • 85 g winterpeen, geraspt
  • 1 tl koek- speculaaskruiden
  • 45 g kokosolie
  • 15 ml honing
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 50 g dadels, ontpit
  • 50 g noten, gemengd & ongezouten
  • 2 tl bakpoeder, wijnsteen
  • snufje zeezout

Keukenbenodigdheden

  • Cakevorm, middelgroot
  • Bakpapier
  • Oven
  • Handmixer
  • Dunschiller
  • Rasp

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Schil de wortel met een dunschiller en rasp de wortel. Doe de wortelrasp in een kommetje.
  3. Klop de eieren luchtig.
  4. Voeg het amandelmeel, koekkruiden en een snufje zout toe aan de opgeklopte eieren.
  5. Mix met een handmixer tot een beslag.
  6. Voeg de wortelrasp toe, nog even mixen.
  7. Zet de kokosolie met de honing en kaneel op een zacht vuur en laat smelten.
  8. Snijd de dadels fijn, hak de noten grof.
  9. Voeg de kokosolie aan het beslag toe, goed mixen.
  10. Schep de dadels en noten door het beslag.
  11. Voeg als laatste bakpoeder toe en mix het beslag nog even goed.
  12. Bekleed de cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm.
  13. Bak de cake voor 55-65 minuten in de oven.
  14. Prik met een satéprikker in de cake. De cake is gaar als de prikker er schoon uit komt. Je kunt de cake een dag of 3-4 bewaren in een goed afgesloten trommel.