Gezondheidsvoordelen van vasten

Vasten houdt in dat je gedurende een bepaalde periode niet eet. Er zijn verschillende manieren om te vasten zoals bijvoorbeeld de 8/16 methode of de 5/2 methode. Bij de 8/16 methode mag je gedurende 8 uur van de dag eten en eet je 16 uur per dag niet. Bij de 5/2 methode eet je 5 dagen per week normaal en 2 dagen per week vast je. Tijdens de vastenperiode beperk je je tot het drinken van water en kruidenthee, je mag met mate zwarte koffie en eventueel wat groentesap drinken.

Het effect dat je wenst te bereiken met vasten is het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Gezondheidsvoordelen van vasten zijn o.a.:

  • Je geeft je lichaam de tijd om afvalstoffen af te voeren
  • De vetverbranding wordt gestimuleerd
  • Er vinden minder ontstekingsreacties in het lichaam plaats
  • Je stimuleert de spijsvertering
  • De bloedsuikerspiegel wordt stabieler

Regelmatig vasten kan dus helpen in het verbeteren van je gezondheid. Het is aan te raden voor vrouwen die hun gezondheid willen optimaliseren, maar ook als je te maken hebt met ziekte kan vasten helpen bij het genezingsproces. Vanuit de wetenschap komen steeds meer positieve geluiden en veelbelovende resultaten naar buiten over vasten bij ziekten zoals reuma en borstkanker. Tijdens een aflevering van “Dokters van morgen” worden de gezondheidsvoordelen van vasten onder de aandacht gebracht. Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over vasten of wil je vasten onder deskundige begeleiding? Ik help je graag verder!

Neem contact op