Het ontstoken brein

Onlangs is er een artikel gepubliceerd in de Volkskrant over de correlatie tussen een verstoord immuunsysteem en het ontstaan van psychische klachten. Vanuit de wetenschap komt steeds meer bewijs naar buiten dat psychische klachten zoals depressie, schizofrenie, vormen van autisme, bipolaire stoornissen en postnatale depressie veroorzaakt kunnen worden door een verstoord immuunsysteem en hormonale disbalans. Als het gaat over depressie wordt er inmiddels onderscheid gemaakt tussen twee vormen van depressie, beiden met een andere onderliggende oorzaak, te weten:

  1. Een depressie ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis, oftewel psychogene depressies die geen fysieke oorzaak hebben.
  2. Een depressie ontstaan door een verstoring van het immuunsysteem en het daaraan gekoppelde hormonale systeem.

Omdat het ontstaan van de verschillende vormen van depressie anders is, dient de behandeling van de depressie ook anders te zijn. Het voorschrijven van antidepressiva is niet altijd de beste oplossing en kan op lange termijn zelfs schadelijk zijn of bijwerkingen geven.

Een ontregeld immuunsysteem vindt haar oorzaak vaak in een niet goed functionerend spijsverteringssysteem. Je immuunsysteem kan door verschillende factoren ontregeld worden, zoals:

  • Infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen
  • Voedselintolerantie
  • Voedselallergie
  • Verminderde slijmvliesimmuniteit
  • Ontstekingen
  • Langdurige stress

Ontlastingsonderzoek en verschillende bloedtesten kunnen verstoringen aan het licht brengen. Als uit onderzoeken blijkt dat het immuunsysteem verstoord is, dan dient de focus gelegd te worden op het reguleren van het immuunsysteem.

Heb je te maken met verminderde weerstand en stemmingswisselingen of psychische klachten dan is een bezoek aan Praktijk Vital een aanrader. Naast een uitgebreid intakegesprek, kan aanvullend laboratoriumonderzoek inzicht geven in jouw persoonlijke situatie. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een intakegesprek? Klik hier voor meer informatie.

Het artikel uit de Volkskrant over “Het ontstoken brein” lees je hier.