Kenmerken van prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische darm, spastische dikke darm of spastisch colon genoemd.  PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Het zijn voornamelijk vrouwen die te maken hebben met PDS. Typische kenmerken van PDS zijn:

  • Een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze pijn kan zeer heftig zijn en kan al dan niet gepaard gaan met aandrang. De buikpijn vermindert soms na de stoelgang of het laten van een wind.
  • Een afwijkend ontlastingspatroon. Je kan last hebben van verstopping of diarree, maar ook een combinatie hiervan komt vaak voor. Het ontlastingspatroon kan gedurende de dag wijzigen.
  • Plotselinge, niet houdbare aandrang.
  • Gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel hebben.
  • Vermoeidheid

De kennis rondom PDS is de laatste jaren enorm toegenomen. Het wordt steeds meer duidelijk dat de communicatie tussen de darmen en de hersenen, de DARM-HERSEN-AS, hierbij een belangrijke rol speelt.

Het verbeteren van deze communicatie is van belang om PDS succesvol te behandelen. Sleutelwoorden daarbij zijn:

  • De kwaliteit van het microbioom optimaliseren, voorheen werd hier de darmflora mee bedoeld.
  • De immuniteit van het darmslijmvlies verbeteren. De gehele darm in aan de binnenkant bekleed met een dikke slijmlaag. Deze slijmlaag heeft een barrièrefunctie, het beschermt het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, toxische stoffen. Het is belangrijk dat deze slijmlaag in goede conditie verkeerd.
  • Stressfactoren beperken. Hier wordt niet alleen stress op de werkvloer mee bedoeld, maar bijvoorbeeld ook fysieke stress door ontstekingen, voedingsintolerantie, parasieten, schimmels, gisten.

Kamp je met PDS klachten en wil je deze klachten de baas worden? Neem contact met me op en we gaan samen een begin maken met het verbeteren van je darmgezondheid.

Neem contact op