Wanneer is een bezoek aan een darmtherapeut zinvol

Vrouwen bezoeken mijn praktijk voornamelijk met buikproblemen zoals buikpijn, buikkramp, obstipatie, diarree, opgeblazen buik, winderigheid, maagklachten en oprispingen. Andere veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, hormonale disbalans, huidklachten en overgangsproblemen.

Deze klachten kunnen in veel gevallen in verband gebracht worden met het voedingspatroon. Mensen hebben dat vermoeden vaak zelf al en hebben al van alles geprobeerd om te achterhalen welke voeding het betreft. Er zijn speciale diëten gevolgd, sommige voedingsmiddelen worden volledig uit het voedingspatroon geëlimineerd of worden steeds minder gegeten. Het gevolg is een minder gevarieerd eetpatroon, daarnaast zijn deze pogingen niet altijd succesvol met als gevolg dat klachten aanhouden.

Als je al enige tijd zelf op onderzoek uit bent geweest maar zonder resultaat, is het raadzaam naar je huisarts te gaan om de klachten te bespreken. Je huisarts zal op basis van de symptomen gerichte onderzoeken adviseren, denk hierbij aan het meten van ontstekingswaarden, algemeen bloedbeeld, leverwaardes, de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën en parasieten. Ook bepaalde allergieën zoals pinda- of koemelkallergie of een intolerantie voor gluten worden regelmatig getest. Ondanks dat er sprake is van duidelijke klachten komt het regelmatig voor dat er bij deze metingen geen aanwijsbare oorzaken gevonden worden die de gezondheidsproblemen kunnen verklaren.

Als de gezondheid niet in gevaar is, de gemeten waardes binnen de norm zijn en eventuele dieetadviezen vanuit de reguliere gezondheidszorg niet tot het gewenste resultaat leiden, kan een bezoek aan een darmtherapeut een oplossing zijn.

Een darmtherapeut is gespecialiseerd in alle processen die plaats vinden in de darm zoals spijsvertering, opname van voedingsstoffen, afvoeren van afvalstoffen. Naast de gangbare metingen die gedaan worden vanuit de reguliere gezondheidszorg zijn er nog legio andere onderzoeken mogelijk waarmee je de oorzaak van klachten boven water kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het testen van:

  • Intolerantie voor veel voorkomende voedingsmiddelen
  • Histamine-intolerantie
  • Spijsverteringsenzymen
  • Vitaminen en mineralen
  • Neurotransmitters
  • Hormoonspiegels
  • Slijmvlieskwaliteit
  • Chronische stress

Al deze factoren zijn van belang bij het wel of niet goed kunnen verteren en opnemen van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Als deze processen niet optimaal verlopen kunnen er klachten ontstaan. Een uitgebreide zoektocht kan uiteindelijk dan toch leiden naar de oorzaak. Deze informatie maakt een persoonlijk behandelplan mogelijk met als doel de darmkwaliteit verbeteren en klachten verminderen zodat je lekkerder in je vel komt te zitten. Ik help je daar graag bij! Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een intakegesprek.