Wat te doen bij voedingsintolerantie

Voedingsintolerantie

Voedingsintolerantie, oftewel een overgevoeligheid voor voeding is een steeds vaker voorkomend probleem. Bekende voorbeelden zijn glutenintolerantie (coeliakie) en lactoseintolerantie. Een intolerantie betekent dat je lichaam niet voldoende in staat is bepaalde voeding goed te kunnen verteren. Het ontstaan van een intolerantie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een tekort aan spijsverteringsenzymen
  • Beschadiging aan het darmslijmvlies
  • Een tekort aan transporteiwit
  • Onvoldoende variatie qua voeding
  • Het eten van bewerkte voeding

Vaak weet je niet dat je een intolerantie hebben. Je ervaart klachten maar koppelt dit niet aan de voeding die je eet. Typische symptomen van een intolerantie zijn:

  • Huidklachten: jeuk, roodheid en eczeem
  • Jeukende en tranende ogen
  • Buikpijn en/of -krampen en diarree
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Galbulten

Om te achterhalen óf je overgevoelig bent voor bepaalde voeding is het handig een dagboek bij te houden waarin je noteert wat je eet en drinkt en wanneer je welke klachten ervaart. Heb je een vermoeden welke voeding voor klachten zorgt dan laat je deze tijdelijk weg uit je eetpatroon. Merk je binnen 1-2 weken een vermindering van klachten dan kun je er voor kiezen deze voeding (tijdelijk) te mijden. Voedingsmiddelen die vaak een rol spelen bij intolerantie zijn:

  • Zuivel
  • Gluten
  • Suikerrijke voeding
  • Varkensvlees
  • Geur-, kleur- en smaakstoffen

Ben je aan de slag gegaan met het elimineren van voeding en zijn de klachten niet verminderd? Dan wil dat niet zeggen dat voeding géén rol speelt bij het ontstaan van je klachten. Een goede anamnese en eventueel aanvullend onderzoek zullen meer helderheid bieden. Ik nodig je dan graag uit voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek is er tijd om je persoonlijke situatie te bespreken. Je ontvangt voedingsadvies op maat en ik informeer je over onderzoeken die een eventuele voedingsintolerantie aan het licht kunnen brengen. Dit maakt een persoonlijk behandelplan mogelijk met als doel het verminderen van klachten. Heb je vragen over voedingsintolerantie of wil je meer informatie over een intakegesprek laat het me weten!

Neem contact op